AFM waarschuwt voor beleggingsoplichters

Een boiler room is een verzamelnaam voor personen en organisaties die met behulp van gehaaide verkopers mogelijke beleggers benaderen om ze over te halen te investeren in waardeloze of nepbeleggingen. Beleggers worden onder grote druk gezet om geld naar het buitenland over te maken. Boiler rooms gebruiken vaak betrouwbaar ogende websites. Soms gebruiken ze namen die lijken op die van bekende financiële organisaties.

Op de website van de AFM staan waarschuwingslijsten om consumenten te wijzen op specifieke boiler rooms. De AFM waarschuwt nu voor de volgende nieuwe partijen: Metatrade, Prime, Olympic, Thinvest, MIT, AKO Markets, Caplita, Capital Whale, RimpMarket, GMT Investments en BigPeak Finance. 

De AFM zegt signalen te ontvangen dat boiler rooms gebruikmaken van Remote Desktop Software en beweren hiervoor een licentie te hebben vanuit de AFM. Door het gebruik van zulke software kunnen boiler rooms op afstand apparaten van consumenten, zoals computers en smartphones, overnemen en hierop handelingen uitvoeren, bijvoorbeeld vanaf de rekening van de consument geld overmaken naar de boiler room. De AFM vaardigt nooit licenties uit voor het gebruik van zulke software en waarschuwt consumenten ervoor niet in te gaan op verzoeken om dergelijke software te downloaden. Dit is een veel voorkomende vorm van oplichting.