Scholieren hebben moeite met financieel overzicht
Scholieren checken vaker dan vijf jaar geleden hun banksaldo. Wekelijks doet 66 procent dit, in 2020 was dat nog de helft van de ondervraagden. Met behulp van de bankapp maken ze ook vaker dan toen een overzicht van hun inkomsten en uitgaven. De bedragen die ze op hun bij- en afschrijvingen zien, geven echter niet altijd een compleet beeld. Zo weet maar 43 procent van de respondenten hoeveel contant geld zij hebben. Er kunnen betaalverzoekjes zijn die nog betaald of geïnd moeten worden, er kan een openstaande betaling zijn van een online bestelling of er kan juist geld retour ontvangen worden als aankopen nog moeten worden teruggestuurd. Ook het eventueel aanwezige contante geld wordt vaak niet meegenomen in het overzicht.
Scholieren maken van vrijwel alle gangbare betaalmethodes gebruik. Zo gebruikt 13 procent ongehinderd de mogelijkheden om achteraf te betalen (BNPL – Buy Now Pay Later). Officieel mag dat pas vanaf 18 jaar, maar een leeftijdscheck ontbreekt. BNPL kan leiden tot betalingsproblemen, bijna een kwart van de gebruikers ervan heeft een rekening weleens te laat betaald. Meer dan de helft van hen weet niet dat er een leeftijdsgrens voor achteraf betalen geldt.
Tikkies en andere betaalverzoekjes zijn populair. Driekwart van de scholieren maakt er gebruik van en stuurt gemiddeld zo’n twintig verzoekjes per maand. Een derde geeft aan dat verzoekjes niet altijd worden betaald en nog eens een derde heeft moeite met het bijhouden van de betaalverzoekjes.